Trčanje je jedan od najpopularnijih  oblika fizičke aktivnosti. Otprilike jedna od pet osoba se bavi trčanjem  (ili džogira) u nekoj fazi svog života. Trčanje je privlačna vežba jer ne košta mnogo i možete trčati vreme koje vam odgovara.

Neki trkači odlučuju da učestvuju u rekreativnim trkama, takmičarskim trkama ili maratonima.

 

Zdravstvene koristi trčanja i džogiranja

Redovno trčanje i džoging nude mnoge zdravstvene prednosti. Trčanje može:

  • pomoći u izgradnji jakih kostiju
  • ojačati mišiće
  • poboljšati kardiovaskularnu kondiciju
  • sagoreti dosta energije
  • pomoći u održavanju zdrave težine.

Neaktivan način života povezan je sa većom smrtnošću, bolešću koronarnih arterija, hipertenzijom i moždanim udarom. Takođe je primarni uzrok većine hroničnih bolesti, jer se telo brzo prilagođava na nedovoljnu fizičku aktivnost, što dovodi do značajnog smanjenja kvaliteta života.

Redovna fizička aktivnost kao što je trčanje može značajno poboljšati i mentalno zdravlje, samopouzdanje, zdravo starenje i kvalitet života.

 

Razlika između trčanja i džogiranja

Razlika između trčanja i džogiranja je intenzitet. Trčanje je brže, troši više energije i zahteva više napora od srca, pluća i mišića nego džogiranje. Trčanje zahteva viši nivo ukupne kondicije od džogiranja.

I trčanje i džogiranje su oblici aerobne vežbe. Aerobno znači „sa kiseonikom“ – izraz „aerobna vežba“ označava svaku fizičku aktivnost koja proizvodi energiju kombinovanjem kiseonika sa glukozom u krvi ili telesnom masnoćom.

array(0) {
}
Memory Consumption is: 53.58 MB